Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

21-03-2024

Acció responsable en el consum d’aigua

Potser t'agradaria compartir...

Acció responsable en el consum d’aigua

Demà divendres, 22 de març, és el Dia Mundial de l'Aigua.

Catalunya està patint un període de sequera que s’està allargant en el temps sense poder preveure fins a quan ens afectarà. La mitjana anual de precipitació en el conjunt del país està en el llindar dels 700 mm per metre quadrat, essent a Sant Jaume dels Domenys, des de l’any 1991 fins al 2021, d’uns 600 mm. En els darrers tres anys les precipitacions s’han reduït entre el 20 i el 40 % sobre la mitjana anual, incidint plenament en l’estat de les reserves d’aigua, tant l’existent en els aqüífers com la que s’acumula en els embassaments.

Aquesta situació de manca de pluja està provocant que una gran part del país hagi entrat en estat d’emergència per sequera hidrològica, havent d’aplicar-hi mesures restrictives que regulen l’ús de l’aigua tant per a consum agrícola, ramader i industrial com domèstic. Sant Jaume dels Domenys s’abasteix majorment de l’aigua provinent del riu Ebre i, juntament amb altres municipis de la comarca, es troba en estat de prealerta, que implica adoptar mesures preventives de vigilància i seguiment de l’evolució.

L’estat de prealerta no comporta restriccions en l’ús de l’aigua tant en l’entorn domèstic com per a les altres activitats, però en previsió de canvi d’escenari, l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys juntament amb Aqualia, la companyia gestora del cicle de l’aigua al municipi, demanen la col·laboració ciutadana per fer un consum responsable de l’aigua.

S’adjunta una gràfica on s’indica el consum per habitant i dia al municipi dels darrers mesos, que senyala com aquest supera en escreix la quantitat diària recomanada, que és de 250 litres per persona.

A curt termini no es preveu una millora de la situació de sequera que malauradament ens toca viure i, tenint en consideració que d’aquí a poc començaran a pujar les temperatures, preveient-se un estiu molt càlid, és important no malbaratar ni un sol litre d’aigua.

És en aquest sentit que es proposen diversos consells per preservar aquest recurs essencial i garantir el subministrament d’aigua per a la present i les futures generacions. Així doncs, s’anima a actuar amb petits gestos sostenibles per aplicar tant des de casa, com en totes les instal·lacions del nostre municipi, que estalvien grans quantitats d’aigua, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania i cuidar el planeta.

L’ajuntament treballa per minimitzar la problemàtica i en aquest sentit es van aprovar en el Ple ordinari celebrat el passat 7 de març, els pressupostos que inclouen una partida destinada a la redacció d’un Pla director de l’aigua, que permetrà determinar les futures inversions per millorar la gestió del subministrament i reduir les pèrdues que es produeixen a la xarxa. Per poder afrontar la despesa de les actuacions per a la millora i renovació de les xarxes de subministrament d'aigua en baixa, es va sol·licitar una subvenció a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que encara està pendent de resoldre’s.


Acció aigua gràfic.jpg
Acció aigua consells.jpg
Potser t'agradaria compartir...