Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

08-11-2023

El 20 de novembre, donació de sang a Sant Jaume

Potser t'agradaria compartir...

El 20 de novembre, donació de sang a Sant Jaume

La sang és un teixit format per diversos components amb característiques i funcions diferents. Totes les donacions de sang se separen al laboratori per obtenir glòbuls vermells, plasma i plaquetes que es transfonen a un malalt diferent, per això, una única donació de sang pot beneficiar a tres persones diferents.

Els glòbuls vermells s'utilitzen en tractaments de càncers de la sang i en operacions o accidents en què el pacient perd molta sang. A més, cada any, durant el part, un miler de mares necessiten rebre transfusions de glòbuls vermells perquè tenen una hemorràgia. Les plaquetes es transfonen a persones  que pateixen malalties com la leucèmia o quan després d'alguns tractaments del càncer, els provoca l'aparició d'hemorràgies greus. El plasma conté una gran quantitat de proteïnes que vetllen pel bon funcionament del nostre cos, com les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions, els factors de coagulació, que són responsables, juntament amb les plaquetes, d'aturar el sagnat quan ens tallem, o l'albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

En aquesta ocasió, per donar a Sant Jaume dels Domenys el proper 20 de novembre, no és necessari inscriure’s prèviament  en el web del Banc de Sang, tot i que es recomana fer-ho per facilitar la feina de l'organització. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que tingui entre 18 i 70 anys, pesi 50 quilos o més i en cas de ser dona, no estar embarassada.

La donació es farà a la Casa de Cultura (c. de la Germanor, 8) de 17.00 a 21.00 h.

Donar sang és beneficiós per a la persona que dóna i molt més per a qui la rep, per aquest motiu, se us demana que col·laboreu fent difusió en els vostres cercles i feu que la informació arribi a quanta més gent millor. 

Potser t'agradaria compartir...