Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

30-05-2023

Permisos per encendre Fogueres de Sant Joan

Potser t'agradaria compartir...

Permisos per encendre Fogueres de Sant Joan

Sant Joan és el conjunt de celebracions que celebren el solstici d'estiu, la nit més curta de l’any i el moment que assenyala el moment de màxima exposició solar. Tot i que el solstici és el dia 21 de juny, la festa se celebra especialment la nit del 23 al 24 de juny, coincidint amb la diada de Sant Joan.

Durant la revetlla és tradicional que s’encenguin fogueres per foragitar els mals esperits, purificar, protegir i regenerar. Durant la nit de Sant Joan, les fogueres s’encenen quan el sol es pon i s’alimenten fins ben entrada la nit.

Amb l’objectiu de garantir una revetlla segura i vetllar per la seguretat de les persones i dels béns públics i privats, l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys recorda a tots els veïns i veïnes que és d’obligat compliment la normativa referent a la Nit de Sant Joan.

El col·lectiu, associació, entitat o similar, organitzador de la revetlla ha de tramitar a l’Ajuntament una instància general en la qual ha de comunicar l’encesa de la foguera, el lloc on està situada, així com el compliment de les mesures de seguretat. No s’autoritzaran sol·licituds INDIVIDUALS per particulars. En cas que la foguera s’hagi d’encendre a la via o en un espai públic cal demanar, en la mateixa sol·licitud, la llicència d’ocupació de la via o de l’espai públic. La sol·licitud es podrà tramitar fins el dia 7 de juny presencialment a l’Ajuntament, de dilluns a divendres de 9.00 a 13.00 h i els dilluns també per la tarda de 16.00 a 18.30 h, o a través de la Seu electrònica mitjançant una instància general.

l’Ajuntament comunica que es poden encendre fogueres sempre que es compleixin les següents mesures de seguretat:

- No fer fogueres enlloc sense tenir l’autorització corresponent.

- No fer la foguera a menys de 15 metres de la façana de cap edificació ni de cotxes. Mai sobretot, vigilar el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc.

- Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals, tant si estan poblats d’espècies arbòries com si no, i a la franja de menys de 500 metres de massa forestal que els envolta. S’entén per terrenys forestals els sòls rústics poblats d’espècies arbòries o arbustives, de matolls i d’herbes, els erms situats en els límits dels boscos, que siguin necessaris per a la protecció d’aquests, els erms que, per llurs característiques, siguin adequats per a l’aforestació o la reforestació.

- Si la foguera es fa en un solar, abans cal deixar-lo net de bardisses o de materials inflamables.

- Si la foguera es fa al carrer, s’ha de procurar que hi hagi obert un pas per als vehicles d’urgència. I per no fer malbé el paviment, posar terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d’asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l’Ajuntament demanant llicència d’ocupació de la via pública.

No fer la foguera a prop d’un envàs pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo.

- En el lloc de la foguera cal que hi hagi una persona responsable major d’edat, perquè es compleixin totes les normes de seguretat.

- Cal mantenir un zona de seguretat de 5 metres de radi al voltant de les fogueres neta de vegetació i altres materials.

- Anar molt en compte amb el que es crema. El material que s’ha de cremar a les fogueres han de ser coses que deixin brasa sobretot de fusta. Mai s’han de cremar papers ni teixits, no es poden llençar bidons, llaunes ni esprais a la foguera, perquè poden explotar. Ni pneumàtics, matalassos, ni plàstics, a causa dels seus efectes contaminants.

- S’ha de procurar fer la foguera petita i, si sobren materials, anar-los-hi afegint a poc a poc.

- S’ha d’encendre la foguera per diferents focus, amb paper, palla, etc. No es pot fer servir mai benzina ni qualsevol líquid inflamable, ja que la deflagració que provoquen podria encendre els vestits de la gent.

- Les fogueres només es poden encendre a partir de les 22.00 h del vespre del dies 23 i poden romandre enceses fins a les 2.00 h de la matinada.

- Cal tenir disponible en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (galledes d’aigua, mànegues, extintor, etc.).

- Cal apagar les brases amb aigua un cop acabada l’activitat i vigilar la foguera fins que quedi del tot extingida, ruixant el caliu perquè no hi pugui haver accidents.

L’Ajuntament pot acordar que no s’encenguin fogueres per motius de medi ambient climàtics o per no complir-se les esmentades mesures de seguretat.

Per a qualsevol eventualitat o urgència, cal trucar al telèfon d’emergències, el 112.

Potser t'agradaria compartir...