Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

20-07-2022

En marxa l'estudi per construir una comunitat energètica municipal

Potser t'agradaria compartir...

En marxa l'estudi per construir una comunitat energètica municipal

Les comunitats energètiques són una figura clau per la transició energètica. El seu funcionament consisteix en poder gestionar de manera conjunta les diferents instal·lacions de plaques solars del municipi, tant públiques com ciutadanes, de forma que tots els habitatges puguin gaudir d’energia verda, tinguin o no tinguin plaques solars a la teulada amb l’objectiu de construir una comunitat energètica municipal a Sant Jaume dels Domenys mitjançant l’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica. A més, els membres que tinguin excedents d’electricitat, poden incorporar-los a la comunitat i rebre’n una compensació justa.

 

La creació d’una comunitat energètica municipal és una de les respostes que es vol donar des del Consistori a la negativa d’instal·lar macroparcs en terreny rústic, el No a la MAT i al compliment de la Llei 16/2017 de canvi climàtic que estableix que, per a l’any 2030, cal cobrir el 50% de la demanada elèctrica a partir d’energies renovables.

 

L’estudi consta de dues fases, la de disseny i la posada en marxa. El disseny inclou la diagnosi tècnica, el dimensionament i prestacions de la comunitat energètica, l’estudi de viabilitat econòmica (tant per a l’usuari com per a l’Ajuntament), l’impacte social i ambiental i el model legal per posar-la en marxa. Actualment s’està realitzant la diagnosi i el dimensionament. Les conclusions, el calendari i l’estudi per construir una comunitat energètica al municipi de Sant Jaume es presentaran a la ciutadania després de l’estiu.

 

L’estudi ha estat contractat a l’associació de cooperatives e-Plural per un import d’11.695,80 EUR més IVA. e-Plural és una l’aliança de 5 cooperatives de llarg recorregut en la creació i manteniment de comunitats energètiques.

 

Potser t'agradaria compartir...