Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

16-05-2022

Presentat el protocol CER de gestió de colònies felines

Potser t'agradaria compartir...

Presentat el protocol CER de gestió de colònies felines

El dijous, 12 de maig, es va fer l’acte de presentació del protocol CER de gestió de colònies felines a la Casa de Cultura.

 

A l’acte, representants de l'associació DRAC (Defensa i Rescat Animal de Catalunya) van explicar el mètode CER (Capturar, Esterilitzar, Retornar) per a evitar la reproducció incontrolada de felins, reduir-ne les poblacions i donar una millor qualitat de vida als gats que viuen al carrer.

 

Les persones assistents van exposar les situacions en les que es troben com a cuidadores i alimentadores de gats de carrer, una tasca que fan de forma voluntària, generalment amb un cost econòmic que elles mateixes han d’afrontar i sovint amb la incomprensió de veïns i veïnes que entenen que aquestes actuacions fomenten la concentració i proliferació de les colònies felines, i no veuen els beneficis de la seva existència, com a factor de control de plagues urbanes com rosegadors, paneroles i altres insectes.

 

Per aquest motiu, l’ajuntament va organitzar aquesta trobada, amb l'objectiu de captar les impressions de la ciutadania i presentar-los la campanya dirigida a impedir que les colònies segueixin reproduint-se de manera incontrolada i acabar amb l'abandonament de gats. Al desembre passat el Ple municipal va aprovar la nova ordenança municipal reguladora de protocol d’actuació pel control de colònies de gats de carrer del municipi de Sant Jaume dels Domenys.

 

Entre les intervencions que es duran progressivament a terme, hi ha la de crear un registre de persones alimentadores i que també estiguin interessades en col·laborar en el projecte. Com a voluntàries rebran el suport de l’associació DRAC, que els proveirà dels elements necessaris, com casetes, menjadors i abeuradors.

 

L’ajuntament aplicarà el mètode CER, la forma més ètica i efectiva per gestionar i reduir les poblacions felines del carrer, un mètode que es basa en tres fases:

1. Captura: En col·laboració amb persones voluntàries, associacions protectores, es procedeix a la captura dels gats susceptibles d’esterilització, mitjançant gàbies trampa.

2. Esterilització: Els gats són traslladats al centre veterinari, on es supervisa el seu estat sanitari, es desparasiten i esterilitzen. Els animals ja esterilitzats són marcats amb una petita osca a l’orella esquerra en mascles i dreta en femelles.

3.Retorn: Un cop recuperats són retornats a la colònia. Els gats susceptibles d’adopció es queden al refugi/acollida per efectuar-la.

 

Així mateix es recomana als propietaris i propietàries de gats, tant si aquests viuen sempre dins de casa, com si tenen accés a l’exterior, que els identifiquin amb microxip i els registrin al cens municipal.

 

L’Ajuntament ja havia aprovat pel Ple, el protocol d’actuació pel control de colònies de gats de carrer del municipi de Sant Jaume dels Domenys. Actualment l’Ajuntament es fa càrrec del cost de les esterilitzacions a través del CAAD (Centre d’Acollida d’Animals Domèstics) amb un cost de 35 euros els mascles i 55 les femelles. En aquest primer pilot amb l’Associació DRAC es realitzaran 30 esterilitzacions.


Mètode CER colònies gats 2.jpg
Potser t'agradaria compartir...