Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

23-06-2021

La Flama del Canigó arriba a Sant Jaume dels Domenys

Potser t'agradaria compartir ...   
La Flama del Canigó arriba a Sant Jaume dels Domenys

Des de l’any 1955, quan en Francesc Pujada, inspirat pel poema èpic de Jacint Verdaguer (Canigó, 1886) va tenir la iniciativa d'encendre els focs de la Nit de Sant Joan al cim del Canigó, de 2.784 metres, va començar la tradició catalana de la Flama del Canigó, vinculada al solstici d'estiu.

 

L’any 1963 es va iniciar el costum de baixar el foc del cim i encendre les fogueres de la Catalunya del Nord. L'any 1966 el foc va creuar per primera vegada la frontera entre els estats francès i espanyol i va arribar a Vic. Malgrat la dictadura franquista, la tradició es va escampar pel Principat de Catalunya, sovint en la clandestinitat, com a símbol de la pervivència de la cultura catalana. A poc a poc la xarxa es va anar estenent, i el foc que baixa del Canigó arriba a totes les contrades dels Països Catalans

 

La matinada del 22 al 23 de juny la Flama del Canigó es renova al cim d’aquesta muntanya del Pirineu català i centenars de voluntaris i equips de foc la distribueixen arreu dels Països Catalans seguint diverses rutes per tal d'encendre les fogueres de la Nit de Sant Joan.

 

Enguany Sant Jaume dels Domenys es suma a la tradició i rebrà la flama que s’anirà a buscar a Bellvei, població del Baix Penedès encarregada de repartir-la a la comarca.

 

A dos quarts de nou del vespre es farà un breu acte a la plaça de Joan Roig, davant de l’ajuntament, on es llegirà el manifest d’Òmnium Cultural i es posarà la flama a disposició de tothom qui vulgui encendre una espelma per endur-se-la a casa.

Potser t'agradaria compartir ...