Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

11-10-2019

Situació del projecte per prevenir les crescudes de la riera a la zona de la Pujada en cas de fortes pluges

Potser t'agradaria compartir...

Situació del projecte per prevenir les crescudes de la riera a la zona de la Pujada en cas de fortes pluges

Des de l'Ajuntament s'està treballant en la solució definitiva.

 

Tal i com es va informar a principis de setembre, durant el mes d’agost es van dur a terme tasques de neteja i ampliació a la zona de la Pujada a Lletger. La intervenció es va fer amb caràcter d'emergència per prevenir les inundacions originades pels temporals com els que hi va haver a l’agost. Les tasques van consistir en l’ampliació de la llera de la riera de Marmellar, la retirada de la vegetació que obstruïa el pas de l'aigua, la compactació del terreny i la neteja de  tota la zona per deixar pas a l'aigua de les torrentades que baixen amb força en episodis de pluja forta. El cost d’aquesta actuació va ser de 1.742,40 € i va anar a càrrec l'empresa Marc Bartra Hernanpérez.

 

La solució per la que es va optar ha donat bon resultat, tot i que no és, en cap cas, la solució definitiva per a la Pujada. Des del Consistori encara s'estudia la possibilitat d'executar una obra que s'inclouria en els pressupostos de 2020.

 

L'estat del projecte

 

El projecte de l'obra inicial estava inclosa en el pressupost de 2019 amb un import de 374.196,44 €, que representava el 55,42 % del total de la partida destinada a inversions en tot el municipi. Des de l'equip de govern, valorant la transcendència que implicava aquest import en els comptes municipals, es va considerar que no era el millor projecte per a la Pujada, ja que calia estructurar-lo millor per tal d’optar a subvencions que encara no han estat concedides i que podrien hipotecar els comptes, a més d'altres deficiències que posaven en dubte la seva viabilitat.

 

Un cop analitzat a fons el projecte de l'obra, l'Ajuntament es va reunir amb l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua), l’ens que dona els permisos per fer aquest tipus d'obra ja que es fa en terrenys de la seva competència. D’aquesta reunió es va sortir amb la idea d'aturar el projecte inicial considerant que era d'unes dimensions desproporcionades i innecessàries per la zona, amb un cost que l'Ajuntament no té capacitat per assumir. Per això, s'ha aconseguit revertir algunes de les accions previstes, com per exemple les obres encarregades per l'aixecament de la línia elèctrica al seu pas per la zona del pont, amb un cost de 9.772,90 €. En segon lloc, la compra ja firmada d'uns terrenys que eren necessaris adquirir per la construcció del pont, per un import d'11.098,97 €, una transacció que, a més, compta amb un informe desfavorable de secretaria.

 

Des de la regidoria d'Urbanisme i de la de Medi ambient s'està treballant per incloure en els propers pressupostos la partida econòmica per sufragar una obra sostenible, que aquesta sigui aprovada per l'ACA, que produeixi el menor impacte visual possible, que solucioni definitivament el problema del pas de la riera i que representi el menor cost econòmic per tots i totes nosaltres. Us seguirem informant dels avanços en aquesta obra per tal de treballar amb transparència i rigor.


Estat anterior a les tasques de condicionament
Potser t'agradaria compartir...