Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

29-01-2019

Informe de la Campanya de reciclatge de 2018

Potser t'agradaria compartir...

Informe de la Campanya de reciclatge de 2018

Durant aquest passat any, 2018, l’ajuntament de Sant Jaume dels Domenys, mitjançant un Pla d’Ocupació del Consell Comarcal del Baix Penedès i finançat pel SOC, va incorporar a tres informadors ambientals per informar la ciutadania sobre com reciclar correctament.

 

En finalitzar la campanya, s’ha fet un informe que recull dades sobre les millores aconseguides, així com de les mancances i punts que s’haurien de millorar.

 

A l’informe es detallen les accions que s’han dut a terme per tal de conscienciar la població sobre la necessitat reduir els residus que es generen, reutilitzar els recursos i reciclar correctament. A més de les dues visites que s’han fet a cadascunes de les 1.073 llars del municipi (sense incloure la urbanització del Papagai, perquè no té el servei de recollida porta a porta i perquè un gran nombre dels residents només hi són els caps de setmana o durant el període estival), que han servit per explicar a tots els veïns i veïnes els objectius de la campanya i atendre les consultes que els han fet, també s’han fet tallers didàctics per a infants, s’han instal·lat carpes informatives en punts de concurrència, s’ha gravat unes píndoles informatives que s’han emès a Domenys Ràdio, s’ha visitat l’escola en diferents ocasions i s’ha projectat un documental i fet una xerrada.

 

Per tenir una visió real de la situació en què es troba el reciclatge al municipi i què n’opina la gent, es van fer 371 entrevistes entre els mesos de febrer i setembre, els resultats de les qual indiquen que, d’acord amb les respostes obtingudes, el 94 % dels entrevistats afirmen que reciclen habitualment, mentre que els que diuen que no ho fan mai representen el 3,7 %. El 93,9 % diuen que coneixen el sistema de reciclatge a Sant Jaume i el 98,1 % confirma saber els beneficis de reciclar.

 

A la pregunta de si li semblaria bé que es recollissin totes les fraccions porta a porta? el 36,1 % dels enquestats no veurien bé que el fes el porta a porta total, el 25,7 % estarien totalment a favor i la resta no l’importaria el canvi i ho deixa a criteri de l’Ajuntament. Els motius que indiquen en contra van des dels que opinen que el sistema actual ja és el correcte, que hi ha un problema amb el robatori de cubells que després s’han de tornar a pagar, que el cost que suposaria per a les arques municipals, amb el previsible increment que suposaria per als veïns, que hi ha massa tipus de cubells i poc espai a les cases, que els animals obren els cubells, fins els que diuen que els que vénen només els caps de setmana no poden recollir el cubell que deixen el diumenge fins al següent cap de setmana.

 

Junt amb les respostes a les preguntes formulades, també s’han recollit queixes i suggeriments, per tal de millorar el servei, que en general s’ha valorat positivament.

 

Una altra de les accions que han fet els informadors ambientals, ha estat fer controls aleatoris als contenidors de tots els nuclis, detectant-se 250 incidències produïdes per la mala gestió dels residus, que s’han dipositat sense fer selecció.

 

L’evolució de les xifres de la recollida dels residus que poden ser tractats (envasos, vidres, poda, fracció orgànica i paper), es mouen a l’alça. Quant a les macrodades, tenim que, respecte a l’any 2017, durant l’any 2018 es va reduir la recollida del rebuig que inclou tant els residus que no poden ser tractats com els que no van ser dipositats en els contenidors corresponents, en 164.800 kg, passant de les 853 tones de 2017 a les 688 de 2018, una xifra encoratjadora que permet mirar el futur amb optimisme.

Potser t'agradaria compartir...