Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

28-11-2018

Donar sang

Potser t'agradaria compartir...

Donar sang

Sant Jaume dels Domenys és un municipi solidari i, entre d’altres, es demostra cada vegada que venen del Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, quan un nombre important de veïnes i de veïns es posen a disposició per a què els facin extracció de sang.

 

Donar és senzill, ho pot fer qualsevol persona sana que tingui entre 18 i 70 anys i pesi més de 50 quilos. En el moment de la donació prèviament haurà d’omplir un qüestionari on es recull informació sobre hàbits i salut que seran tractats exclusivament per a què el personal sanitari que dona el vist-i-plau a la donació, tingui les dades suficients per poder acceptar-la o rebutjar-la. La metgessa o el metge de l’equip que es desplaça fins a l’ambulatori del poble, revisa el qüestionari i s’entrevista amb la persona donant per, si és necessari, ampliar la informació aportada. Així mateix li pren la pressió arterial i el nivell d’hemoglobina.

 

Cal saber que per donar no s’ha d’estar en dejú i es pot fer encara que es tingui el colesterol alt o s’estigui prenent algun dels medicaments més freqüents. Serà la metgessa o el metge qui determini si el donant pot fer efectiva la donació.

 

Un cop feta, se li fan unes recomanacions a la persona donant i se li ofereix líquid i alguna cosa per menjar. En un temps, rebrà a casa un informe analític que hauran fet a una mostra de la donació.

 

Totes les donacions de sang se separen al laboratori per obtenir tres productes diferents: glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Cada un d'aquests components sanguinis es transfon a un malalt diferent. Per això, una única donació de sang pot beneficiar a tres persones diferents.

 

Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l'any i els homes un màxim de quatre. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. A Sant Jaume venen tres cops a l’any, aproximadament cada quatre mesos.

 

 

A la darrera donació que es va fer a Sant Jaume, el dia 19 de novembre, es van presentar 46 persones, de les quals 39 la van poder fer efectiva.

Potser t'agradaria compartir...