Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

03-08-2017

Contractació de joves en pràctiques

Potser t'agradaria compartir...

Contractació de joves en pràctiques

El passat dia 28 de juliol, la Generalitat va publicar al DOGC, la Resolució TSF/1779/2017, de 13 de juliol, per la qual s'obre la convocatòria per a l'any 2017 de les subvencions destinades a incentivar la contractació en pràctiques de joves beneficiaris del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya.

 

Aquestes subvencions vénen finançades pel Fons Social Europeu i són gestionades pel Servei Català d’Ocupació. Per a la convocatòria de l’any 2016, Sant Jaume dels Domenys va poder acollir-se a la subvenció per contractar a 5 joves durant sis mesos, el màxim que es preveia per a un municipi de les nostres característiques.

 

Enguany el pressupost que disposa el SOC s’ha vist reduït de 24 a 10 milions d’euros, cosa que ha provocat l’establiment d’una sèrie de requisits per poder optar a les subvencions.

 

A l’Article 7 de la Resolució es recull els criteris de repartiment on s’estableix en el seu apartat c), que les entitats entre 999 i 50 persones menors de 30 anys en situació d'atur en el seu territori poden optar a 4 contractes en pràctiques. Així mateix s’estableix que queden exclosos d'aquests rangs les entitats amb menys de 50 persones menors de 30 anys en situació d'atur en el seu territori.

 

A la Resolució es fixava que la dada de l’atur havia de ser del mes de març, quan al municipi de Sant Jaume dels Domenys només hi havia registrats a les oficines del SOC, 25 joves d’entre 16 i 30 anys, per tant, l’ajuntament no pot sol·licitar les subvencions i no podrà contractar a cap jove acollint-se a aquest programa.

 

El fet de què només 25 joves estiguessin inscrits degudament com a demandants de feina, ens fa pensar que alguna cosa no està funcionant correctament, perquè, malauradament, al municipi hi havia bastants més joves en situació d’atur que els que es van censar com a aturats. Ja sigui per desconeixement, per mandra o per desencís, molts joves no van a les oficines del SOC per donar-se d’alta com a demandants de feina, i ara, amb unes xifres que no s’ajusten a la realitat, ens hem vist exclosos per optar a la contractació d’aquests 4 joves que tan bé ens haurien anat al consistori, a la població que s’hauria vist afavorida pels serveis duts a terme pels contractats i als joves que haguessin estat seleccionats.

 

Els joves que buscaven feina al mes de març i no es van inscriure correctament al SOC, que creiem que són més dels 25 que ens han faltat per poder sol·licitar les subvencions, haurien de reflexionar i pensar que la feina no sempre cau del cel, sinó que a vegades cal fer un esforç mínim per millorar les oportunitats d’aconseguir-la. Les administracions públiques, de la Unió Europea, de l’Estat espanyol, de la Generalitat de Catalunya i de les entitats locals, han pres consciència de què s’ha de combatre la problemàtica de l’atur juvenil. Per aquest motiu en els darrers anys s’han engegat diferents programes per incentivar la contractació, la formació per a l’ocupació o l’acompanyament del i la jove en la cerca de la feina. Tots els programes impulsats s’han adreçat exclusivament a aquells joves que estaven inscrits a l’atur, com és el cas de la subvencions per a la contractació de joves en pràctiques. Els que no estan inscrits es perden la possibilitat de beneficiar-se d’algun dels programes o, com en el cas d’aquesta subvenció, perjudicar a d’altres joves que sí que van fer la gestió i que ara no poden optar perquè la xifra establerta com a requisit no s’ha assolit oficialment, encara que la realitat ens digui que la sobrepassem.

 

Fem una crida a totes les persones, joves o grans, que estiguin en edat laboral, que, en el cas de què no estiguin treballant ni cobrin pensió per impossibilitat de fer-ho, s’inscriguin a l’oficina del SOC com a demandants de feina. És un dret de tothom que els pot facilitar la incorporació al mercat laboral o, com no ha estat possible en aquest cas, permeti l’aplicació de futurs programes en el municipi.

Potser t'agradaria compartir...