Ajuntament de
Sant Jaume dels Domenys

25-06-2006

1a Caminada popular de Lletger

Potser t'agradaria compartir...

 1a Caminada popular de Lletger
  



PRIMERA CAMINADA DE LLETGER




Diumenge, 25 de juny de 2006


 

Torre de Lletger

 
Presentació

La Societat Cultural i Recreativa de Lletger, amb la seva voluntat d'impulsar les relacions de convivència entre els seus associats i amics, ha organitzat aquesta Caminada de Lletger, que pretén sigui la primera de moltes que es puguin dur a terme pels camins de les rodalies del nostre poble, i que ens permeti agermanar amb tots aquells que hi participin.
Recorregut

Començarem a les vuit del matí des de la plaça de la Torre de Lletger. Aquesta torre de guaita, que servia per comunicar-se amb les torres veïnes (Banyeres, el Castellot – Castellví de la Marca), fou construïda al segle X amb pedra i materials senzills, és de planta circular i té una alçada d'uns 8 metres. La primera referència documentada és del 1410.


Ermita de Sant Andreu i Santa Marina

Agafarem el camí del Raval, que surt del darrera de la placeta de l'ermita de Sant Andreu i Santa Marina, patrons del poble. L'ermita fou documentada per primera vegada l'any 1414, amb motiu d'una visita pastoral feta el mes de juliol, tot i que es va construir entre els segles X i XII. Presenta al seu interior una sola nau, un petit creuer i un absis semicircular. Hi destaca un gran arc de mig punt fet de pedra, d'origen possiblement romànic. Es creu que aquesta capella formava part del castell de Lletger.

Passarem per la Casa de Vallfort, de la Finca de Vallformosa, mentre contemplem les nostres fèrtils terres que han estat cultivades des de sempre amb vinyes, oliveres, fruiters com ara els presseguers o els ametllers, així com gran varietat de verdures i hortalisses. La major part de la collita de les vinyes es porta a la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume, on s'elaboren vins i caves de marca pròpia.



Vinyes


Pont romà

Pel camí de Cal Soques arribarem al Pont romà,a ponent de Cornudella, vestigi històric i mostra del pas dels romans per les nostres terres. El pont romà, que és d'una sola arcada, travessa el torrent de Ca l'Antic. Aquest pont està relacionat amb l'aqüeducte romà que trobarem més endavant.

A Cornudella creuarem la carretera per arribar a l'ermita de la Mare de Déu dels Arquets, on ens aturarem a descansar i a prendre aigua.

Les primeres notícies documentals d'aquesta construcció dedicada a la Mare de Déu del Roser són de l'any 1636. Fou cremada l'any 1936 i restaurada cap als anys 50 del segle passat. Aquí s'hi celebra cada any l'aplec de Dilluns de Pasqua, en què, després de la missa i la processó, es dóna compte de l'arròs popular. Als voltants també es ve celebrant la Romeria de la Virgen del Rosario, l'últim cap de setmana del mes de maig.


Ermita de la Mare de Déu dels Arquets




Des de l'ermita seguirem camí fins a l'Aqüeducte romà, sens dubte l'obra hidràulica de més interès que es conserva al Penedès. Segons sembla va ser construïda per abastar d'aigua la gran vila romana, situada on avui hi ha la masia dels Arcs. Data probablement dels segles IV o V de l'era cristiana. Actualment es conserven tres trams, d'un, dos i tres arcs, respectivament, amb una alçada de quatre metres i una llargada total de 12,7 metres.


Aqüeducte romà

Des d'aquí seguirem el camí de Can Marc, per creuar el torrent del mateix nom fins arribar a Lletger, per on entrarem pel carrer del Sol, fins a la plaça de la Torre on finalitzarem el recorregut amb un bon esmorzar.

Organitzat per la Societat Cultural i Recreativa de Lletger

amb el suport de l'Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys

col·laboren el Centre d'Iniciatives i Turisme

i el Patronat Municipal d'Esports del Vendrell








Potser t'agradaria compartir...